فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1399)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 46، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • حکیمه آقایی*، ملکه ناصری فدافن، امین صانعی صفحات 1-8
    مقدمه

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی واقعیت درمانی بر افسردگی پس از زایمان و علایم استرس پس از سانحه در زنان با زایمان طبیعی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون و پس آزمون با دو گروه آزمایش و کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش زنان تحت پوشش مرکز بهداشت شماره 2 مشهد که دارای تجربه زایمان طبیعی و در پی آن علایم استرس پس از سانحه و افسردگی پس از زایمان داشتند، بودند. از بین این افراد 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه تحت مداخله واقعیت درمانی قرار گرفت. بعد از مداخله هر دو گروه مجددا پرسشنامه های استرس پس از سانحه و افسردگی پس از زایمان را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 و روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد واقعیت درمانی بر برکاهش افسردگی پس از زایمان و علایم استرس پس از سانحه تاثیر معناداری دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به شیوع افسردگی و استرس پس از زایمان و نتایج پژوهش حاضر در کاهش افسردگی و استرس پس از سانحه پیشنهاد می شود در مراکز درمانی و خانه های بهداشت از واقعیت درمانی به عنوان مداخله ای اثربخش استفاده شود.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، افسردگی پس از زایمان، استرس پس از سانحه
  • احمدعلی ناجی*، اسحق رحیمیان بوگر، سید امیرحسین حسنی طباطبائی صفحات 9-18
    مقدمه

    ولع مصرف مواد غذایی به معنای تمایل قوی مصرف بی رویه مواد غذایی است که می تواند زمینه اختلال های خوردن باشد. هدف در این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان طرحواره درمانی و تحریک الکتریکی فراجمجمه ای (tDCS) در این زمینه است.

    روش ها: 

    طرح آزمایشی دوگروهی (پیش آزمون، پس آزمون با پیگیری دوماهه) اجرا شد. روش درمان در دو سطح درمان tDCS (شش جلسه 20 دقیقه ای) و طرحواره درمانی (12 جلسه 45 دقیقه ای در هفته) ارایه گردید. جامعه آماری شامل افرادی با ولع مصرف غذا بودند که نمونه شامل 40 نفر (12 مرد و 28 زن) به شیوه ی در دسترس پس از غربال گری انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی قرار گرفتند. همچنین میزان ولع مصرف با پرسشنامه ی ولع مصرف مول و همکاران (2014) سنجش شد. داده های حاصل با آزمون آماری تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     بین دو روش درمانی در کاهش نشانه های ولع مصرف تفاوت معناداری وجود نداشت (05/0P>، 64/0=F). اما بین نمره های ولع مصرف طی مراحل پژوهش تفاوت معنادار مشاهده شد (05/0p <، 69/39=F).

    بحث و نتیجه گیری: 

    اثربخشی هر دو درمان در کاهش نشانگان ولع مصرف یکسان است. درنتیجه هیچ روش به تنهایی در کاهش ولع مصرف غذا موثر نیست؛ بنابراین پیشنهاد می شود tDCS به عنوان درمان مکمل طرحواره درمانی استفاده شود. همچنین از طرحواره درمانی می توان به عنوان مداخله ای پیشگیرانه بهره برد تا طرح واره های ناسازگار تعدیل گردد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، تحریک فراجمجمه ای مغز، ولع مصرف مواد غذایی
  • اکرم کلهر، حسین داودی*، داوود تقوایی، حسن حیدری صفحات 19-30
    مقدمه

    پژوهش با هدف بررسی اثربخشی شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نگرش های ناکارآمد و فرسودگی زناشویی زنان دارای تعارضات زناشویی انجام گرفت.

    روش : 

    پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زنان دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در شش ماهه پاییز و زمستان سال 1398 بود. تعداد 40 زن دارای تعارضات زناشویی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه گمارده شدند (هر گروه 20 زن). پس از ریزش تعداد 34 نفر در پژوهش باقی ماندند (16 نفر در گروه آزمایش و 18 نفر در گروه گواه). گروه آزمایش شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی (لواس و اسچامان- الیور، 2018) را طی دو ماه در 8 جلسه 90 دقیقه ای دریافت نمودند. پرسشنامه های مورد استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه نگرش های ناکارآمد (وایزمن و بک، 1978) و فرسودگی زناشویی (پاینز، 1996) بود. داده های پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر نگرش های ناکارآمد و فرسودگی زناشویی زنان دارای تعارضات زناشویی تاثیر معنادار داشته (p <0/001) و توانسته منجر به کاهش نگرش های ناکارآمد و فرسودگی زناشویی این زنان شود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بودند که شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی با بهره گیری از فنونی همانند اصلاح پردازش شناختی، توجه آگاهانه، پذیرش و رفتارهای آگاهانه می تواند به عنوان یک درمان کارآمد جهت کاهش نگرش های ناکارآمد و فرسودگی زناشویی زنان دارای تعارضات زناشویی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی، نگرش های ناکارآمد، فرسودگی زناشویی، تعارضات زناشویی
  • امین راه داری، کیوان کرامتی*، سعیده نعیمی، حمیدرضا مسلمی، سحر غفاری خلیق صفحات 31-40
    مقدمه

    تیماسین پلاس داروی گیاهی ایرانی ساخت شرکت مدین فارما برای برخی اختلالات تنفسی است. در این پژوهش اثر داروی مذکور بر اختلال حافظه و یادگیری ناشی از ایسکمی مغزی در حیوان آزمایشگاهی بررسی شد

    روش

    این پژوهش از نوع تجربی مداخله ای بود.در این تحقیق از 24 سر موش صحرایی نر استفاده شد.گروه های آزمایشی شامل کنترل منفی کنترل مثبت و دو گروه دریافت کننده تیماسین پلاس بودند.موش ها در گروه کنترل منفی مورد هیچگونه مداخله ای قرار نگرفتند.درگروه کنترل مثبت موش ها مورد جراحی انسداد موقت شریان کاروتید قرار گرفتند و نرمال سالین را دریافت کردند. در گروه های دریافت کننده تیماسین پلاس جراحی انجام شد و موش ها تیماسین پلاس را دریافت کردند.بمنظور ارزیابی حافظه از آزمون های ماز Tو اجتنابی غیر فعال استفاده و تحلیل داده ها از طریق تحلیل واریانس یکطرفه انجام شد.

    یافته ها

    از نظر زمان یافتن غذا گروه کنترل مثبت در مقایسه با کنترل منفی افزایش معنی داری داشت.از نظر زمان تاخیر در قدم گذاری به محفظه تاریک گروه کنترل مثبت نسبت به کنترل منفی کاهش معنی داری داشت.از نظر زمان یافتن غذا، گروه های دریافت کننده تیماسین پلاس در مقایسه با کنترل مثبت کاهش معنی داری داشتند و بین کنترل منفی و گروه های مذکور اختلاف معنی داری مشاهده نشد. از نظر زمان تاخیر در قدم گذاری به محفظه تاریک بین کنترل مثبت و گروه های دریافت کننده تیماسین پلاس تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    تیماسین پلاس از اختلال حافظه فضایی جلوگیری می کند ولی مانع از اختلال حافظه اجتنابی نمی شود.

    کلیدواژگان: تیماسین پلاس، ایسکمی مغزی، حافظه، موش صحرایی
  • حسین شیبانی*، نیلوفر میکائیلی، محمد نریمانی صفحات 41-50
    مقدمه

    اختلال بدتنظیمی خلق مخرب با تحریک پذیری و حملات خشم مکرر مشخص می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری و آموزش تنظیم هیجان بر تحریک پذیری، افسردگی، اضطراب، استرس و تنظیم هیجان در نوجوانان دارای اختلال بدتنظیمی خلق مخرب بود.

    روش

    این پژوهش به صورت یک مطالعه نیمه آزمایشی (پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه کنترل) طراحی و اجرا شد. جامعه آماری آن را کلیه دانش آموزان دارای نشانه های اختلال بدتنظیمی خلق مخرب پسر شهر شاهرود در سال تحصیلی 97-96 تشکیل دادند. نمونه این پژوهش شامل 45 دانش آموز پسر دارای نشانه های اختلال بدتنظیمی خلق مخرب بود که به شیوه هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری داده-ها از مقیاس شاخص تحریک پذیری عاطفی، تنظیم هیجانی و مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که درمان شناختی رفتاری و تنظیم هیجان به طور معنی داری کاهش افسردگی، اضطراب و تحریک پذیری اثربخش بوده اند. نتایج آزمون تعقیبی نشان داد میانگین نمرات گروه های آزمایشی در متغیرهای مورد مطالعه به طور معناداری کمتر از گروه کنترل بود. آموزش تنظیم هیجانی نسبت به شناختی رفتاری بطور معنی داری در کاهش علایم افسردگی موثرتر بود.

    نتیجه گیری

    نتایج حاکی است که درمان شناختی رفتاری و آموزش تنظیم هیجانی می تواند افسردگی، اضطراب و تحریک پذیری نوجوانان را تعدیل نماید. کلید واژه: درمان شناختی رفتاری،آموزش تنظیم هیجانی، اختلال بدتنظیمی خلق مخرب، تحریک پذیری، اضطراب، افسردگی و استرس

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، آموزش تنظیم هیجانی، اختلال بدتنظیمی خلق مخرب، تحریک پذیری، افسردگی
  • صونا بهاری*، حسن توزنده جانی، الهام طاهری صفحات 51-62
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای بر حساسیت اضطرابی و تحریف های شناختی در دختران مبتلا به اضطراب اجتماعی انجام شد.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانش آموزان دختر مبتلا به اضطراب اجتماعی شهر مشهد و نمونه آماری شامل 24 نفر از دانش آموزان مبتلا به اضطراب اجتماعی بودند، که با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه حساسیت اضطرابی تجدید نظر شده کوکس و تیلور، تحریف های شناختی بک و وایسمن استفاده شد. گروه آزمایش به مدت 10جلسه 90 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد که با کنترل اثر پیش آزمون در مرحله پس آزمون بین دو گروه کنترل و آزمایش در متغیرهای حساسیت اضطرابی و تحریف های شناختی تفاوت معناداری وجود دارد. به طوری که گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری نشان داد. همچنین نتایج پژوهش کاهش در زیر مقیاس های ترس از واکنش های اضطرابی، ترس از نشانه های قلبی عروقی و تنفسی و عدم مهار شناختی حساسیت اضطرابی او زیر مقیاس نیاز به تایید دیگران و آسیب پذیری-ارزشیابی عملکرد تحریف های شناختی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    از آنجا که مبتلایان به اضطراب اجتماعی علایم حساسیت اضطرابی و تحریف های شناختی دارند، لذا استنفاده از مداخله شناختی رفتاری واحدپردازه ای به عنوان درمانی اثربخش در مبتلایان به اضطراب اجتماعی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری واحدپردازه ای، حساسیت اضطرابی، تحریف های شناختی، اضطراب اجتماعی
  • کتایون اوسطی*، مهدیه صالحی صفحات 63-70
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر نشانگان افسردگی، اضطراب و استرس بر روی بیماران مبتلا به اختلال ملال جنسیتی انجام شده است.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع مطالعات نیمه آزمایشی بر اساس طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه آزمایشی می باشد، جامعه آماری مطاله حاضر را کلیه بیماران دارای ملال جنسیتی زن که در نیمه دوم سال 1396 به مرکز انسیتو روان پزشکی شهر تهران مراجعه نموده و بر اساس مدارک پزشکی دارای اختلاال ملال جنسیتی بودند تشکیل می دهد که تعداد 30 نفر از آنها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل گماشته شدند، و به مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس DASS-42 قبل و پس از مداخله درمانی ذهن آگاهی پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل یافته های حاصل از آزمون کواریانس چند متغیری نشان داد که تفاوت نمرات پس آزمون و پیش آزمون معنی دار می باشد (001/0 P=) و مداخله درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش میزان اضطراب، افسردگی و استرس بیماران دارای ملال جنسیتی موثر بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های تحقیق نشان داد که درمان مبتنی بر ذهن آگاهی بر کاهش نشانگان افسردگی، اضطراب و استرس بیماران مبتلا به ملال جنسیتی موثر بوده و مراکز درمانی می توانند از برنامه های درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی برای کاهش افسردگی بیماران مبتلا به ملال جنسیتی بهره ببرند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی، ذهن آگاهی، استرس، افسردگی و اضطراب
  • منیژه شهبازخان، بیوک تاجری*، سارا پاشنگ، علیرضا کاکاوند صفحات 71-84
    مقدمه

    با روند شتابان سالمند شدن جهانی جمعیت، توجه به موضوع سلامتی و ارتباط آن با افزایش عمر ضروری به ‎نظر می رسد. هدف این پژوهش بررسی اثربخشی برنامه درمان تلفیقی مثبت نگر در بهزیستی روانشناختی سالمندان ایران است.

    روش

    پژوهش حاضر پژوهشی کمی نگر و نیمه آزمایشی بود که با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری در دو گروه آزمایش و کنترل انجام پذیرفت. جامعه آماری این پژوهش تمامی افراد بالای 60 سال مراجع کننده به یکی از سراهای محله در شهر تهران بودند. حدود 40 نفر از این جامعه که واجد ملاک های ورود بودند، به صورت در دسترس در سرای محله واقع در خیابان شیخ هادی انتخاب شده و به طور مساوی و به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل، گمارده شدند. در این پژوهش از مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف فرم کوتاه استفاده شد. افراد در گروه آزمایش در هشت جلسه 100 دقیقه ای، آموزش مبتنی بر یکپارچه نگری را دریافت نموده و گروه کنترل هیچ آموزشی دریافت نکردند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته ها نشان داد که آموزش مبتنی بر یکپارچه‎نگری بر ارتقای بهزیستی روانشناختی در سالمندان تاثیر معناداری (001/0 <p) داشته و میزان نمره بهزیستی روانشناختی در آنها را به طور معناداری افزایش می دهد.

    نتیجه گیری: 

    می توان نتیجه گرفت که درمان تلفیقی مثبت نگر به سالمندان سبب افزایش بازدهی در جامعه و ارتقاء بهزیستی آنها می شود.

    کلیدواژگان: درمان تلفیقی مثبت نگر، بهزیستی روانشناختی، سالمندان
  • داود معنوی پور، محمدعلی یزدان پناه*، پرویز فداکار گبلو، ناصر صبحی قراملکی صفحات 85-92
    هدف

    در ابتدا اینگونه تصور می شد که اختلال بیش فعالی و کاستی توجه تنها در کودکان تشخیص گذاری می شود؛ اما امروزه نشان داده شده که این اختلال می تواند تا بزرگسالی ادامه پیدا کند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی مشخصه های روانسنجی پرسشنامه بیش فعالی/ کاستی توجه بزرگسالان لیونارد آدلر و همکاران بود.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری شامل دانشجویان دانشکده تربیت بدنی دانشگاه علامه طباطبایی بودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای آماری Spss نسخه 25 و R نسخه 3.6.2 استفاده شد. جهت بررسی آماری داده ها از رویکرد کلاسیک تحلیل آزمون و نظریه سوال - پاسخ (GRM) استفاده شد.

    یافته ها: 

    بررسی روایی مربوط به محتوا، نشان دهنده هماهنگی محتوای ابزار اندازه گیری با هدف ابزار بود و همچنین نتایج مربوط به تحلیل عاملی اکتشافی سه عامل (تکانشگری، بیش فعالی و مشکلات تمرکز) را نشان دادو ضریب آلفا برای کل پرسشنامه، 79/0 و برای عامل ها بالای 65/0 به دست آمد. تحلیل های نظریه سوال پاسخ نشان داد تمامی گویه ها از مولفه ی تمیز مناسبی برخوردارند و همه گویه ها با عامل هایشان برازش مناسبی داشتند و دامنه آگاهی گویه ها در محدوده سطح صفت بین 2- تا 2، بیشترین آگاهی دهندگی و کمترین خطای اندازه گیری دارند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که این پرسشنامه با 14 گویه و سه عامل جهت سنجش بیش فعالی و کاستی توجه بزرگسالان در جامعه دانشجویان ایرانی از شاخص های روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و می توان از آن به عنوان ابزاری معتبر در پژوهش ها استفاده کرد.

    کلیدواژگان: بیش فعالی و کم توجهی بزرگسالان، مشخصه های روان سنجی، تحلیل عاملی، نظریه سوال-پاسخ
|
  • Hakimeh Aghae *, Malake Naseryfadafan, Amin Sanei Pages 1-8
    Introduction

    The aim of this study was to determine the effectiveness of reality therapy on postpartum depression and post-traumatic stress symptoms in women with Natural childbirth.

    Method

    The present study was a quasi-experimental study using pre-test and post-test design with experimental and control groups. The statistical population of this study was women of Health Center No. 2 in Mashhad who experienced natural childbirth and subsequently had symptoms of post-traumatic stress and postpartum depression. Among these people, 30 people were selected by purposive sampling and assigned to experimental and control groups. The experimental group underwent reality therapy intervention for 8 sessions. After the intervention, both groups completed the post-traumatic stress and postpartum depression questionnaires. Data were analyzed using SPSS software version 24 and analysis of covariance.

    Results

    Findings showed that reality therapy has a significant effect on reducing postpartum depression and post-traumatic stress symptoms.

    Conclusion

    Considering the prevalence of postpartum depression and stress and the results of the present study on reducing depression and post-traumatic stress, it is suggested that reality therapy be used as an effective intervention in medical centers and health centers.

    Keywords: reality therapy, postpartum depression, post-traumatic stress
  • AhmadAli Naji *, Isaac Rahimian Boogar, Seyed AmirHossien Hasani Tabatabaei Pages 9-18
    Introduction

    Food craving means a strong desire to consume unnecessary foods that can be a source of eating disorders. Aim in this study to compare the efficacy of Schema Therapy and Transcranial Direct-Current Stimulation (tDCS) in this field.

    Methods

    The present study was conducted with a two-group experimental design (pre-test, post-test with two-month follow-up). The treatment was presented in two levels of tDCS (six sessions in 20 minute) and schema therapy (12 sessions of 45 minutes per week). The population consisted of people with food cravings. After screening, 40 subjects (12 males and 28 females) were selected by convenience sampling and randomly divided into two experimental groups. Craving was also measured by the Food Craving Questionnaire of Meule & et al. (2014). Data were analyzed by ANOVA with repeated measure.

    Results

    There was no significant difference between the two treatments in reducing craving symptoms (F = 0.64, P> 0.05). But, there was a significant difference between the craving scores over time (pre-test, post-test, and follow-up) (F> 69.39> P> 0.05).

    Conclusion

    The results showed that the effectiveness of both methods in reducing food craving syndrome was the same. As a result, no single method is effective in reducing food cravings, and it is recommended that tDCS be used as a complementary therapeutic therapy in this area, since tDCS has minimal side effects. Schema therapy can also be used as a preventive intervention to weaken maladaptive schemas at the outset.

    Keywords: Schema Therapy, transcranial Direct-Current Stimulation (tDCS), Food Craving
  • Akram Kalhor, Hossein Davoodi *, Davood Taghvael, Hasan Heidari Pages 19-30

    The study was conducted to investigate the effectiveness cognitive based on mindfulness therapy on inefficient attitudes and marital burnout in the women with marital conflict.

    Methods

    The study was quasi-experimental with pretest, posttest design and control group and two-month follow-up stage. The statistical population included women with marital conflict who referred to consultation centers in the winter and autumn of 2019 and 2020 in Tehran. 40 women with marital conflict were selected through purposive sampling method and they were randomly replaced into experimental and control groups (each group of 20 women). The women remained in the study (16 women in the experimental group and 18 women in the control group). The experimental group received 8 ninety-minute sessions of cognitive based on mindfulness therapy (Lovas, Schuman-Olivier, 2018) during two months. The applied questionnaires included inefficient attitudes questionnaire (Wiseman and Beck, 1978) and marital burnout questionnaire (Painz, 1996). The data were analyzed through repeated measurement ANOVA.

    Results

    The results showed that cognitive based on mindfulness therapy has had significant effect (p < 0.001) on inefficient attitudes and marital burnout of the women with marital conflict and it was able to lead to the decrease of inefficient attitudes and marital burnout in these women.

    Conclusion

    According to the findings of the study it can be concluded that cognitive based on mindfulness therapy can be applied as an efficient therapy to decrease inefficient attitudes and marital burnout of the women with marital conflicts through employing techniques such as Correction of cognitive processing, acceptance and conscious behaviors.

    Keywords: cognitive based on mindfulness therapy, inefficient attitudes, marital burnout, marital conflict
  • Amin Rahdari, Keivan Keramati *, Saeideh Naeimi, HamidReza Moslemi, Sahar Ghaffarikhaligh Pages 31-40
    Introduction

    Tymasin Plus(TP) is an iranian herbal medication manufactured by Medeen pharma company for some respiratory disorders.

    Method

    This was an interventional research. 24 male rats were divided in 4 groups including negative control positive control and 2 TP administered groups. No intervention was done on rats in negative control group Transient Carotid Artery Occlusion Surgery(TCAOS) was done in positive control and TP administered groups. After surgery rats in positive control group received normal saline. Rats in TP administered groups received TP after TCAOS. T-maze and passive avoidance tests were used for memory and learning and One-way ANOVA was used for statistical analysis.

    Results

    Food finding latency time significantly increased in positive control group in comparison of negative control. Step-through latency time in positive control group was significantly reduced in comparison of negative control. Food finding latency time was significantly reduced in TP administered groups in comparison of positive control. No significant difference was observed between negative control and TP administered groups based on food finding latency time .No significant difference was observed between positive control and TP administered groups based on step-through latency time.

    Conclusion

    Tymasin Plus prevents spatial memory impairment but has no effect on avoidance behavior impairment.

    Keywords: Tymasin plus, cerebral ischemia, Memory, Rat
  • Hosein Sheybani *, Niloofar Mikaeili, Mohammad Narimani Pages 41-50
    Introduction

    Disruptive mood dysregulation disorder (DMDD) is characterized by irritability and frequent anger attacks. The purpose of this study was to compare the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and emotion regulation training on irritability, depression, anxiety, stress and emotion regulation in adolescents with DMDD.

    Method

    This study was designed and conducted as a semi-experimental study (pre-test and post-test with control group). the statistical population was all students with symptoms of DMDD in Shahroud in the year 96-97. The sample of this study consisted of 45 male students with symptoms of DMDD who were selected in a purposeful manner. Emotional Excitement Index, Emotional Adjustment Scale, and Depression Anxiety Scale were used for data collection.

    Results

    The results showed that cognitive behavioral therapy and emotion regulation training were effective in reducing depression, anxiety and irritability. The results of the post hoc test showed that the mean scores of the experimental groups in the studied variables were significantly lower than the control group. Emotion regulation training significantly was more effective in reducing depressive symptoms than cognitive-behavioral therapy.

    Conclusion

    The results suggest that cognitive behavioral therapy and emotional regulation training can modulate depression, anxiety and irritability in adolescents. Keywords: cognitive-behavioral therapy, emotional regulation, DMDD, irritability, anxiety, depression, stress

    Keywords: cognitive-behavioral therapy, Emotional Regulation, DMDD, irritability, depression
  • Sona Bahari *, Hassan Toozandehjani, Elham Taheri Pages 51-62
    Introduction
    The aim of this study then was to investigate the effectiveness of modular cognitive behavioral therapy on anxiety sensitivity and cognitive distortions in girls with social anxiety.
    Method
    A semi-experimental design with pretest-posttest and control group was applied. The statistical population of the study consisted of all female students with social anxiety in Mashhad. The statistical sample consisted of 24 students with social anxiety, who were selected by available sampling method and assigned to the experimental and control groups. The revised Cox and Taylor anxiety sensitivity questionnaire, Beck and Weisman cognitive distortions were used for data collection. After performing the pre-test, the experimental group underwent intervention for 10 sessions of 90 minutes, while the control group was placed on the waiting list.
    Findings
    The results of analysis of covariance showed that by controlling the effect of pre-test in the post-test stage, there is a significant difference between the control and experimental groups in the variables of anxiety sensitivity and cognitive distortions. So that the experimental group showed a significant decrease compared to the control group. Also, the results of the study showed a decrease in the subscales of fear of anxiety reactions, fear of cardiovascular and respiratory symptoms and lack of cognitive control of his anxiety sensitivity subscale.
    Conclusion
    According to the research findings, since patients with social anxiety have symptoms of anxiety sensitivity and cognitive distortions, the use of modular cognitive-behavioral intervention as an effective treatment in patients with social anxiety is recommended.
    Keywords: :Modula Cognitive-Behavioral Therapy, Anxiety Sensitivity, Cognitive Distortions, Social Anxiety
  • Katayoon Osaty *, Mahdieh Salehi Pages 63-70
    Introduction
    Today, a mindfulness-based treatment approach is one of the cognitive therapy methods that can affect the mental health of people with GDD.The aim of study has been evaluated the effectiveness of mindfulness therapy on the symptoms of depression, anxiety and stress in patients with GDD.
    Method
    The present study is a quasi-experimental study based on pre-test-post-test design with experimental group.The present statistical population is all patients with female GDD who recourse to Tehran Psychiatric Institute in the second half of 2017. And according to medical records, they had gender-based disorders, 30 of which were selected by available sampling method and randomly assigned to two experimental and control groups, and on a scale of depression, anxiety,DASS stress. They responded consciously before and after the intervention.
    Results
    The results of analyzing the results of multivariate covariance test showed that the difference between post-test and pre-test scores is significant (P = 0.001) and mindfulness-based therapeutic intervention on reducing anxiety depression.And patients' stress has been affected by GDD.
    Conclusion
    Data research show that mindfulness-based therapy is effective in reducing the symptoms of depression, anxiety and stress in patients with gender boredom, and medical centers are mindfulness-based treatment programs to reduce depression in patients with GDD.
    Keywords: Behavioral therapy, Mindfulness-Based Therapy, depression, Anxiety, Stress
  • Manijhe Shahbazkhan, Boyuk Tajeri *, Sara Pashang, Alireza Kakavand Pages 71-84

    Due to the accelerating global aging of the population, attention to the health issue and its relation to life expectancy seems necessary.The aim of this study was to study the effect of integrated educational program on psychological well-being in the elderly.

    Method

    This was a semi-experimental study with pre-test, post-test and follow-up in control and experimental groups.The population of this study was all the more than 60 years old people in one of the districts in Tehran.From this population, 40 of these people had been selected based on random available sampling. All of these people were satisfied to participate in this study and had the standards to enter into this research.This 40 people were randomly divided into experimental and control groups, and each group consisted of 20 people. The measurement tool in this study was Ryff psychological well-being questionnaire, short form (1989).The people in experimental group went under 8 sessions (100 minutes) of integrated educational program intervention and the people in control group received no intervention.To analyze data, mean, standard deviation, and the analysis of covariance had been used and they were done using SPSS software.

    Results

    The results of this study showed that the integrated educational program can have significant effects on psychological well-being in the elderly of Tehran and this intervention can increase the average of psychological well-being in elderly.

    Conclusion

    It can be concluded that using integrated educational program in elderly, we can increase the elderly’s function in society and they will have a better psychological well-being and live easier.

    Keywords: Integrated educational program, psychological Well-being, Elderly
  • Davod Manavipour, Mohammadali Yazdanpanah *, Parviz Fadakar Gabaloo, Nasser Sobhi Gharamaleki Pages 85-92
    Aim

    Initially, it was thought that ADHD was diagnosed only in children; But today it has been shown that this disorder can continue into adulthood. The aim of this study was to Assessing the psychometric characteristics of Adult Attention Deficit Hyperactivity Disorder questionnaire by Leonard Adler et al.

    Method

    The research method was descriptive-correlational and the statistical population was the sample of students of the Faculty of Physical Education of Allameh Tabatabai University (128 individual). The content validity of the questionnaire was evaluated by 7 experts based on the content validity index. Spss statistical software version 25 and R version 3.6.2 were used to analyze the data. The Classical approach of test analysis and Item-response theory (GRM) was used to statistically analyze the data.

    Finding

    The content validity study showed the coordination of the content of the measurement tool with the purpose of the tool and also the results of heuristic factor analysis showed three factors (impulsivity, hyperactivity and concentration problems) and The alpha coefficient for the whole questionnaire was 0.79. Analysis of Item Response Theoryshowed that all items had a good fit with their factors and the range of knowledge of items in the range of attribute level between 2- to 2, has the most awareness and the least measurement error.

    Conclusion

    The results showed that this questionnaire with 14 items and three factors to measure adult hyperactivity and inattention in the Iranian student community has acceptable psychometric indices and can be used as a valid tool in research.

    Keywords: Adult ADHD, Psychometric Characteristics, factor analysis, Item Response Theory